Deskundig advies? Bel 06 228 50 770

Instructies en tips bij het installeren van een houtkachel en/of rookkanaal

U kunt het plaatsen van een houtkachel en/of rookkanaal ook zelf uitvoeren. Lees dan vóór de installatie onderstaande instructies en veiligheidstips goed door om narigheid te voorkomen. Indien u vragen heeft over onderstaande de punten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Want veiligheid gaat voor alles!

installeren_houtkachel_rookkanaal.jpg

Een aantal belangrijke veiligheidsaspecten die aan bod komen bij het aansluiten van een houtkachel en rookkanaal;

1. Verbindingen van het rookgasafvoer;
Om te voorkomen dat er rookgaslekken ontstaan, dienen de verbinden van de rookgasafvoer recht op elkaar aangesloten te zijn. Zowel de buizen als de aansluiting op het rookgaskanaal moeten een doorsnede hebben van 15 centimeter. Schuif het uiteinde van de rookgasbuis minimaal 4 centimeter over de rookgasafvoer van de houtkachel.

2. Een houtkachel plaatsen;
De houtkachel moet vrijstaand geplaatst worden. Aan de achterkant van de houtkachel dient de afstand tot de muur tenminste 40 centimeter te zijn. Aan de voorkant dient een vrije ruimte van minimaal 80 centimeter in acht te worden genomen.

Plaats de houtkachel waterpas op een hittebestendige vloer, zoals beton, keramiek of natuursteen. Wanneer de vloer niet van hittebestendig materiaal is, zoals hout of laminaat, is het noodzakelijk om een vloerplaat te gebruiken. Deze vloerplaat moet aan de achter- en zijkanten 10 tot 15 centimeter uitsteken. Aan de voorzijde dient de vloerplaat de breedte van de deur van de houtkachel plus 15 centimeter uitsteken.

Voorbeeld: is de houtkachel zowel 50 centimeter breed als diep, met aan de voorkant een deur van 35 centimeter breed? Dan dient de vloerplaat in dit geval minimaal 70 centimeter breed te zijn (namelijk 50 cm + 10 cm + 10 cm) en minimaal 110 centimeter diep (50 cm + 10 cm + 35 cm + 15 cm).

3. Een geschikt rookkanaal;
Of een rookkanaal geschikt is is afhankelijk van uw woning, gekozen kachel e.d. Wij kunnen u adviseren wat voor rookkanaal geschikt is in uw situatie. Indien u al over een rookkanaal beschikt, is het van belang dat deze aan een aantal veiligheidseisen voldoet;

  • Bevat het rookkanaal geen bochten van meer dan 30 graden?;
  • Is het rookkanaal van brandwerend materiaal gemaakt?;
  • Is de lengte juist?;
  • Indien het rookkanaal gemetseld is, zijn de voegen in goede staat om het doorlaten van vocht te voorkomen?

Twijfelt u of uw rookkanaal aan bovenstaande eisen voldoet? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen, wij denken graag met u mee!

4. Voldoende ventilatie
Zorg ervoor dat de houtkachel in een ruimte geplaatst wordt waar voldoende geventileerd kan worden. Dit is voor zowel uw eigen gezondheid als voor een goede branding van de houtkachel van groot belang.

Tips

Houd ook rekening met de volgende punten bij het installeren van uw houtkachel:

  • Zijn in uw gemeente regels ten aanzien van het gebruik van een houtkachel? Informeer bij uw gemeente de afdeling Bouw en Woningtoezicht.;
  • Past de houtkachel qua capaciteit bij de woonruimte? Een te grote kachel produceert vaak veel warmte, terwijl het bij een kleine houtkachel de vraag is of deze wel voldoende capaciteit heeft om de gehele woonruimte te voorzien van warmte.
  • Wanneer de houtkachel voor de eerste keer gaat branden, zal deze gaan stinken. Dit komt door de verf die gebruikt is bij de afdichting van de houtkachel, welke eerst moet gaan uitharden. Laat het deurtje van de kachel de eerste keer dus op een kier staan, totdat de verf is uitgehard. Deze geur zal vanzelf na enkele uren verdwijnen.
  • Laat de schoorsteen één keer per jaar vegen door een erkend schoorsteenveger om brand te voorkomen. Een schoorsteenbrand herken je aan het bulderend geluid in de schoorsteen. Sluit bij een brand, indien mogelijk, direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel. Waarschuw direct de brandweer en ga nooit zelf blussen met water; de schoorsteen kan dan gaan scheuren of zelfs ontploffen.
  • Heeft u jonge (klein-)kinderen? Denk dan aan hun veiligheid! Houd altijd toezicht en laat ze niet alleen bij een brandende kachel. Voor extra veiligheid raden wij aan om een kinderrek te plaatsen rondom de kachel.

Heeft u hierna nog vragen of problemen bij de installatie? Neem dan contact met ons op voor advies.

Om te garanderen dat de installatie aan al bovenstaande veiligheidseisen voldoet, kunt u het beste uw houtkachel en rookkanaal laten installeren door Van Rossum Kachels. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan.