Deskundig advies? Bel 0487 844 586

Installeren van een houtkachel en/of rookkanaal

Van Rossum Kachels plaatst uw houtkachel en/of rookkanaal met het oog op maximale veiligheid en volgends de bouwvoorschiften. Want veiligheid gaat voor alles!

Een aantal belangrijke veiligheidsaspecten die aan bod komen bij het aansluiten van een houtkachel en rookkanaal;

1. Een houtkachel plaatsen;
Een houtkachel dient altijd waterpas op een hittebestendige vloer, zoals beton, keramiek of natuursteen geplaatst te worden. Wanneer de vloer niet van hittebestendig materiaal is, zoals hout of laminaat, is het noodzakelijk om een vloerplaat te gebruiken.

2. Een geschikt rookkanaal;
Of een rookkanaal geschikt is is afhankelijk van uw woning, gekozen kachel e.d. Wij kunnen u adviseren wat voor rookkanaal geschikt is in uw situatie. Indien u al over een rookkanaal beschikt, is het van belang dat deze aan een aantal veiligheidseisen voldoet;

  • Bevat het rookkanaal geen bochten van meer dan 30 graden?;
  • Is het rookkanaal van brandwerend materiaal gemaakt?;
  • Is de lengte juist?;
  • Indien het rookkanaal gemetseld is, zijn de voegen in goede staat om het doorlaten van vocht te voorkomen?

Twijfelt u of uw rookkanaal aan bovenstaande eisen voldoet? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen, wij denken graag met u mee!

3. Voldoende ventilatie
Een houtkachel dient in een ruimte geplaatst te worden waar voldoende geventileerd kan worden. Dit is voor zowel uw eigen gezondheid als voor een goede branding van de houtkachel van groot belang.

Tips

Houd ook rekening met de volgende punten bij het aanschaffen van uw houtkachel:

  • Zijn in uw gemeente regels ten aanzien van het gebruik van een houtkachel? Informeer bij uw gemeente de afdeling Bouw en Woningtoezicht.;
  • Past de houtkachel qua capaciteit bij de woonruimte? Een te grote kachel produceert vaak veel warmte, terwijl het bij een kleine houtkachel de vraag is of deze wel voldoende capaciteit heeft om de gehele woonruimte te voorzien van warmte.
  • Wanneer de houtkachel voor de eerste keer gaat branden, zal deze gaan stinken. Dit komt door de verf die gebruikt is bij de afdichting van de houtkachel, welke eerst moet gaan uitharden. Laat het deurtje van de kachel de eerste keer dus op een kier staan, totdat de verf is uitgehard. Deze geur zal vanzelf na enkele uren verdwijnen.
  • Laat de schoorsteen één keer per jaar vegen door een erkend schoorsteenveger om brand te voorkomen. Een schoorsteenbrand herken je aan het bulderend geluid in de schoorsteen. Sluit bij een brand, indien mogelijk, direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel. Waarschuw direct de brandweer en ga nooit zelf blussen met water; de schoorsteen kan dan gaan scheuren of zelfs ontploffen.
  • Heeft u jonge (klein-)kinderen? Denk dan aan hun veiligheid! Houd altijd toezicht en laat ze niet alleen bij een brandende kachel. Voor extra veiligheid raden wij aan om een kinderrek te plaatsen rondom de kachel.

Om te garanderen dat de installatie aan alle veiligheidseisen voldoet, kunt u het beste uw houtkachel en rookkanaal laten installeren door Van Rossum Kachels. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan.